Do niedawna nie mogliśmy mówić o pozytywnych skojarzeniach ze słowem koza, niewielki piecyk na drewno, z którego chętnie korzystali nasi dziadkowie nie budził bowiem przesadnego entuzjazmu. Piecyki tego typu nie miały wyszukanej estetyki, a i ich użytkowanie było dość skomplikowane, jeśli więc zaopatrywaliśmy się w nie, decydowaliśmy się na taki krok przede wszystkim z konieczności. Na szczęście, nowoczesne rozwiązania nie budzą już skojarzeń z piecami o małej mocy cieplnej i krótkim czasie palenia. Są eleganckie i ekonomiczne, a jednocześnie pozwalają nam na zachwycanie się blaskiem płonącego w nich ognia. Są coraz bardziej bajkowe, nie zaskakuje więc to, że cieszą się ogromną popularnością. Producenci starają się zresztą zainteresować kozami nawet największych estetów, nie możemy więc nie docenić dużych drzwiczek, stworzonych jak gdyby właśnie po to, aby dać nam możliwość obserwowania palących się polan.
Warto wspomnieć i o tym, że kozy na drewno oferowane są w przynajmniej kilku wersjach, tylko od nas zależy więc to, czy zdecydujemy się na nowoczesne rozwiązania, czy też na piece bardziej tradycyjne. Te ostatnie zasługują zresztą na szczególną uwagę, okazuje się bowiem, że można się przy nich nie tylko ogrzać, ale nawet ugotować obiad, co jest atutem niemożliwym do zakwestionowania. Od pewnego czasu zastanawiamy się więc już nie nad tym, czy koza jest rozwiązaniem, którym warto się zainteresować, ale przede wszystkim nad tym, czy powinny interesować nas rozwiązania wykonane ze stali, czy też z żeliwa.
W drugim z wymienionych przypadków możemy oczekiwać pieców tradycyjnych w swojej formie, zdobionych dekoracyjnymi motywami i bardzo stylowych. Ich wnętrze jest wyłożone specjalną cegłą, ciepło jest więc utrzymywane przez pewien czas nawet po wygaśnięciu żaru. Problemem nie jest też dostosowanie ich wersji kolorystycznej do naszych potrzeb. Tylko nasze potrzeby przesądzają też o tym, czy spaliny będą odprowadzane do przewodu kominowego z wylotu na bocznej, tylnej, czy tez górnej ściance. Jeśli mamy taką potrzebę, możemy też liczyć na to, że sklepienie pieca sprawdzi się jako płyta grzejna wykorzystywana nie tylko do podgrzewania, ale i do gotowania potraw.
Decydując się na piece stalowe powinniśmy mieć na uwadze to, że ich cienkie ściany przyczyniają się do zmniejszenia możliwości akumulacyjnych rozwiązań tego typu. Oznacza to, że oddawanie ciepła kończy się zaraz po wygaśnięciu pieca. Nie oznacza to jednak, że nie posiadają zalet, charakteryzuje je bowiem dużo mniejszy ciężar niż ten, z którym mamy do czynienia w przypadku pieca żeliwnego. Niestety, znacznie wyższa jest temperatura ich ścian, gładkie okładziny ceramiczne i kamienne kafle są więc rozwiązaniami, które warto zastosować już choćby ze względu na bezpieczeństwo użytkowników.
Natasza